torstai 11. lokakuuta 2012

Projekti ruokapöytä

Halusimme jatkettavan täyspuisen ruokapöydän, jonka voisi käsitellä mieleiseksi. Löydettiinkin edullinen ja sopivan kokoinen pöytä kirpparilta. Pöytä on mäntyinen, ja puunsyyt ja oksan kohdat näkyvät selvästi. Pöytä oli käsitelty lakalla, joten tiesimme, että pöydän käsittelyssä olisi hommaa.

Pöytälevy ennen käsittelyä

Pöydän tuunaaminen aloitettiin hiomalla pöytä hiomakoneella. Paksun lakkakerroksen poissaamiseksi hiominen aloitettiin karkealla hiomapaperilla. Lopuksi pöytä hiottiin vielä hienommalla hiomapaperilla, jotta pinnasta tuli tasainen.


Pöytä haluttiin käsitellä tummaksi, mutta niin että puunsyyt vielä erottuisivat. Siksi valitsimme käsittelyaineeksi Osmo Color läpikuultavan puuvahan, sävy eebenpuu. Vaha levitettiin pöydän pintaan sienen avulla. Vahaa tulee levittää kaksi kerrosta, ja jos väri on jo ensimmäisen kerroksen jälkeen haluttu, voi toisen kerroksen tehdä värittömällä puuvahalla. Haju kyseisessä vahassa oli aika terävä ja aiheutti lievää päänsärkyä. Onneksi ei tarvinnut samassa tilassa pöydän kanssa olla vahan kuivumista odotellessa.


Kahden vahakerroksen jälkeen oli selvää, ettei vaha tarttunut joka kohtaan. Ilmeisesti kovasta hiomisesta huolimatta lakkaa oli vielä jäänyt paikoin pöydän pintaan. Kyllä pisti harmittamaan. Miehen mielestä pöytä on tasaisen epätasaisena ihan hyvä, mutta mielestäni se on liian "länkkäri". Pöytä on nyt useamman viikon ajan ollut paikallaan, mutten vieläkään ole siihen täysin tottunut. Taitaa projekti ruokapöytä jatkua vielä, ehkä sitten jollain peittävämmällä pintakäsittelyllä tai hiomapaperilla ;)


Tämä on sitä käsillä tekemisen iloa, kun aina ei mene ihan putkeen :)

Alla olevassa kuvassa olevaan pitsiliinaan idea on saatu täältä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti